Lokaludvalget: Vi tror ikke at landstrøm er klar i 2025!

Det er med stor ærgrelse hos lokaludvalget, at den planlagte etablering af landstrøm til de mange krydstogtskibe igen er udskudt.

Tidligere på året meddelte By & Havn, at projektet med anlæg af landstrøm til brug for krydstogtskibe som ligger til kaj ved Langelinie og Oceankaj er udskudt. Årsagen til dette har ifølge By & Havn været, at der til udbuddet af opgaven ikke var indkommet tilbud, som ville kunne løse opgaven inden for den økonomiske ramme.

Formålet med at bygge landstrømsanlæg er, at krydstogtskibene får energi gennem elnettet, når de ligger i havn, i stedet for at skulle holde motorerne gående med forbrænding af bunkerolie, som skaber stor luftforurening.

Østerbro Lokaludvalg har ærgret sig over udskydelsen, og det er desværre ikke første gang projektet møder sten på vejen.

Nu har By & Havn dog præsenteret en løsningsmodel, der vil kunne leveres landstrøm til krydstogtsæsonen i 2025. Løsningen går blandt andet ud på, at opgaven etapedeles, så der vil stå to anlæg klar i 2025 (et ved Langelinie og et ved Oceankaj), og de resterende 3 anlæg vil være klart til 2028. By & Havn peger desuden på, at ikke alle skibe er klar til at modtage landstrøm på nuværende tidspunkt, og at beregninger tyder på, at det kommer til at passe fint at starte ud med færre anlæg og siden udvide. I modellen arbejdes der desuden også med at få strøm fra et permanent anlæg i Nordhavn, hvilket vil give en mere stabil og sikker elforsyning frem for den tidligere løsning med at trække fra en elstation på Østerbro, som vil kunne risikere nedlukninger ifm. spidsbelastning.

Men lokaludvalget er skeptisk overfor den præsenterede model, både hvad angår finansieringen og lovgivningen. Ifølge By & Havns overslag, vil prisen for landstrømsanlæggene blive mere end dobbelt så dyrt som først antaget, med en forventet pris på mellem 300 og 350 mio. kr. fremfor de planlagte 150 mio. kr. 

For at By & Havns løsningsmodel kan gennemføres kræver det dog, at der sikres lovhjemmel til kommunens medfinansiering. Desuden er det en forudsætning, at elforsyningen med hovedstationen i Nordhavn er færdig efter tidsplanen.

Der er nogle store usikkerheder om projektet, og lokaludvalget stiller sig tvivlende overfor By & Havns løsningsmodel, om det overhovedet vil være realistisk at gennemføre inden for tidsplanen, da der er så mange ubekendte faktorer med myndighedsgodkendelser og finansiering, som vil skulle falde på plads, før end projektet kan lykkedes.

Lokaludvalgets forperson har derfor henvendt sig til Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen og bedt om en redegørelse.

Københavns Kommunes Økonomiudvalg får en orientering om projektet på deres møde 25. april. By & Havn forventer at sætte projektet i udbud hen over sommeren 2023.