Sammen om et bæredygtigt tøjforbrug med Re:fashion Days

Vores tøjforbrug er stigende og produktionen af tøj er blandt de største miljø- og klimasyndere. Hvordan kan vi få et mere bæredygtigt tøjforbrug?

Produktionen stiger og forventes at stige fremover

Produktionen og forbruget af tøj er steget de sidste årtier, og er en stor belastning for både klimaet og miljøet. De fleste af os ved det, vi køber for meget tøj, og for meget tøj i dårlig kvalitet – såkaldt fast fashion. Det er nemt at blive fristet og det er hurtigt liiige at købe en bluse eller et par bukser, man faktisk ikke står og mangler. Og hvad så med alt det tøj vi opbevarer i vores klædeskabe, kældre og loftsrum? Og hvad skal vi gøre med alt det tøj, som er i så dårlig kvalitet, at ingen gider at gå med det efter det har været i brug kort tid?

Vi står som samfund overfor store udfordringer med en mode- og tekstilbranche som er løbet løbsk og en forbrugskultur, hvor det personlige udtryk gennem udseende fylder meget. Det er altså mange mekanismer som spiller ind, når vi kigger på den problematiske overproduktion og overforbrug af tøj. Men en ting er sikkert, vores overforbrug af tøj medvirker til en mode- og tekstilbranche på overgear og en enorm overproduktion af tøj globalt set. Derfor er det vigtigt at vi som forbrugere skruer ned for køb at nyt tøj.

Ifølge EU er modeindustrien ansvarlig for 10 procent at den samlede udledning af drivhusgasser. Det svarer nogenlunde til alle bilers kørsel i hele verden. Tøjproduktionen er også en stor miljøsynder, da det kræver store mængder kemikalier for at producere nyt tøj. (Kilde: Tænk: Hvordan stopper vi overforbruget af tøj? )

Hvad kan vi gøre?

Der er heldigvis mange ting at hive fat i. Først og fremmest er det vigtigt at få problemerne med tøjindustrien frem i lyset, så flere bliver klar over, hvor alvorlig situationen er. Almindelige mennesker og vores beslutningstagere skal blive oplyste og bedre klædt på til at træffe de rette beslutninger. Som almindelig forbruger kan du fx købe genbrug, bytte dit tøj eller få det repareret, når det er gået i stykker. Læs Forbrugerrådet Tænks guide til bæredygtigt tøjforbrug via linket.

Sådan får du et bæredygtigt tøjforbrug 

Re:fashion Days – tøjet længe leve!

Østerbro Lokaludvalg har fokus på det private tøjforbrug og hvordan man kan blive inspireret til at vælge bæredygtige alternativer og være kreativ ved fx upcykling af ”gammelt” tøj. Det må gerne være sjovt at være med til at finde veje til et mere bæredygtigt tøjforbrug. Derfor er vi gået sammen med Miljøpunkt Østerbro og Re:wair om at lave events med fokus på netop bæredygtigt tøjforbrug. Hvert år arrangerer vi et stort tøjbyttemarked i Nordhavn i forbindelse med Kulturhavn Festival. Den 27. august var vi igen til stede ved Orientkaj Metrostation og stod for et tøjbyttemarked med 300-400 besøgende, og hvor ca. 500 kg tøj fik nye ejere.

Re:fashion Days en 1-dags festival med workshops, talks og tøjbyttemarked

Den 23. september går det løs i Villa Kultur på Østerbro, når vi byder velkommen til en hel dag med fede aktiviteter, livemusik, dj og lækker mad. Du kan blandt andet glæde dig til et lækkert tøjbyttemarked, Pub Quiz om bæredygtig mode, talk med to upcyklere, kreative tekstilworkshops og klimavenlige vers med MC Dommedag og Klimahystaden.

Se hele programmet via linket